Versnelde opleiding Medische Basiskennis

Opleiding voor praktiserend therapeuten

De versnelde Opleiding Medische Basiskennis (MBK) is er voor alle therapeuten die opnieuw een opleiding moeten volgen. Deze opleiding voldoet aan de gestelde eisen van de zorgverzekeraars en is CPION-geaccrediteerd.

Tijdens de opleiding MBK besteden we vooral aandacht aan:

  • Medische basiskennis per orgaanstelsel.
  • Actuele medische- en farmacologische ontwikkelingen.
  • Medische pluis/niet-pluis situaties (rode vlaggen)
  • Psychosociale pluis/niet-pluis situaties (gele vlaggen)
  • Informatievaardigheden om betrouwbare en relevante informatie te vinden en te begrijpen
  • Psychosociale kennis

Elke lesdag wordt afgesloten met een kennistoets, op deze manier wordt de totale leerdruk verlaagd. Het totale gemiddelde cijfer telt als eindcijfer, zo is er ruimte om mindere prestaties te compenseren. Naast de kennistoetsen is er tevens een opdracht (informatievaardigheden) en een assessment (psychosociale kennis).

DE EISEN VAN DE ZORGVERZEKERAARS
Medio 2015 maakten zorgverzekeraars bekend dat ze per januari 2017 eisen gaan stellen aan de medische- en psychosociale basiskennis van therapeuten. Deze eisen legden zij vast in de Plato-eindtermen. Ars Medica heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de formulering van deze eindtermen.

In januari 2016 werd duidelijk dat er geen vrijstelling of overgangsregeling komt voor bestaande therapeuten. Consequentie is dat veel therapeuten zich opnieuw, bij een geaccrediteerde opleiding, moeten scholen om voor vergoeding van de zorgverzekeraars te waarborgen.

WAT HEEFT DE OPLEIDING MEDISCHE BASISKENNIS TE BIEDEN?
Ars Medica heeft de versnelde opleiding Medische Basiskennis ontwikkeld voor therapeuten en aankomend therapeuten. In 10 lesdagen kunt u een CPION geaccrediteerd diploma Medische Basiskennis behalen. De opleiding is op maat gemaakt voor praktiserende therapeuten en veel therapeuten ervaren deze opleiding als verdiepend en zinvol.

CENTRAAL EXAMEN (NTI)
Therapeuten die na 2005 een diploma Medische Basiskennis hebben behaald, kunnen deelnemen aan het Centraal Examen van het NTI. Geschatte kosten voor dit examen zijn €700,00. Het examen mag maximaal twee maal herkanst worden.

Ars Medica heeft speciaal voor deze groep therapeuten een 5-daagse voorbereidingstraject ontwikkeld die voldoet aan de Plato-eindtermen. Meer informatie over de 5-daagse opleiding kunt u opvragen bij het secretariaat.